dlho váhal som, či mám takýto obsiahly návod, či vlastnú skúsenosť s problémom so zvukmi pre "počítačovo menej zdatných" vôbec pripraviť. Nechcem nikoho uraziť rozoberaním pre niekoho úplne triviálnych vecí, ale myslím si, že by bolo chybu nepodeliť sa s vlastnou skúsenosťou, pokiaľ je v živej pamäti. Každý si z toho môže vybrať to, čo potrebuje.
Na stránkach k testovaniu patchu 4.12 TU som otvoril problematiku nahrávania videa cez Fraps, ktorý mi z uloženého tracku nenahralo do videa žiaden zvuk. Bolo mi jasné, že problém budem mať niekde v nastavení zvukov a zvukových ovládačov buď v samotnom Frapse, ale skôr v nastavení zvukov vo Windowse. Pri manipulácii s nastaveniami zvuku pod Windowsami som rozhodil aj TS-3ku, tak, že som mal na nej ECHO a znemožnil by som tak komunikáciu ďalším, keby som problém neodstránil, alebo sa neodhlásil.
Problém s nahrávanim zvuku pod Frapsom som najprv riešil s Mirasom, ktorý mi pomohol pri orientácii v nastaveniach zvukov vo Windowse. Napriek tomu, že on už používa Win7 a ja ešte šlapem na starých XPéčkach som sa uistil, že nastavenie mám tak ako by malo byť......ale....nefunguje to........ Miras mi doporučil, aby som starý Windows XP nahradil už Win7, že tam to má všetko v poriadku.
Problém s TS-3kou a ECHOM na nej vyskočil ako následok mojich bezhlavých pokusov "pokus-chyba" s nastavením zvukov pod Windowsami. S tým mi pomohol Andy a nakoniec sme na to spoločne prišli.
Keďže som "palica dubová" a keď mi niečo nejde tak tak do toho vŕtam dovtedy než to nevyriešim, mi celá situácia večer nedala odísť. Dobre som si "ponadával" na nastavenie zvukov pod Windows a spolu s Mirasom Andym a ďalšími sme rozobrali zopár podobných prípadov, ktoré chlapci uvádzali ako problém so zvukmi.
Niečo podobné tuším hlásil aj Chirug ( ale problémy s tým už mali viacerí aj od nás z L13 ), že mal tiež problémy so zvukmi pod HSFX..., niekto zase s TS3 kou, že nemohol rozprávať, že inému sa aj po TS3ke naraz zničoho nič začne objavovať väzba ( ECHO ) a tak ruší komunikáciu ostatným....atď. Tento jav je celkom bežný, keď sa niekto prihlási na TS3ku Orel War a hneď kričím, že v robí bordel. Zväčša to končí jeho "mute" a dotyčný zostáva len príjme...samozrejme na jeho a našu škodu.
Problém TS-3ky a ECHO v komunikačnom kanále:
Čo sa vlastne dialo pri tejto chybe na TS-ku a ako sa to dalo detekovať?
Napriek tomuto predchádzajúcemu nastaveniu mojej TS3 aj s potlačením ECHA : ( to začiarknuté Echo cancelation nie je nutné , ale neublíži )
sa stávalo to, že keď Andy prehovoril, tak moja "hlasová aktivácia" TS3ky "vpustila" Andyho hovorené slovo do "éteru" akoby som ja vysielal.
Uzatvorila sa slučka a Andy 2x vysielal, ale aj počul, to čo hovoril len s tým, že tú OZVENU ( ECHO ) dostával odo mňa.
Boli sme len dvaja a aj tak sme mali problém sa dorozumieť. Teraz si predstavte, že sa na TSku zíde 10-15 ľudí a objaví sa "JEDEN" čo má takýto problém....."Sodoma Gomora Cecilko...."....
Pri kontrole menu TS-3ky bolo krásne vidieť ako blikali obe "modré guličky" vysielania u Andyho nicku a okamžite aj u môjho. Napriek tomu, že ja som bol ticho !
Toto nás naštartovalo a bolo jasné, že v nastaveniach vo Windows XP budem mať nejakú zradu, lebo do TS3-kového nastavenia ovládačov som vôbec nešiahal. Predtým sme komunikovali v poriadku.
Začali sme teda riešiť problém od Adama.
Prvý krok : Rozhodol som sa zaktualizovať ovládač pre Realtek
Komu je aktualizácia ovládača jasná, nech nasledujúce obrázky a popis preskočí. Komu to úplne jasné nie je, tak pokračuje ďalej :
1) Nabehol som kurzorom myšky na "ikonu Reproduktora" a pravým tlačítkom som si vyvolal ponuku :
2) Kurzorom myšky som našiel na ponuku " upraviť vlastnosti zvuku" a pravým tlačítkom som otvoril ďalšie okno. V ňom som pravým tlačítkom myšky klikol na "Hardvér" . V ponuke "Zariadení" som si vybral Realtek High Definition Audio ( podsvietené modrou farbou ) a klikol pravým tlačítkom myšky na "Vlastnosti"
K pôvodnému okno vyskočilo ďalšie a vyzeralo to takto ( v reále sa okná prekrývajú-pre názornosť som ich posunul )
3) V tom pravom okne som opäť klikol pravým tlačítkom myšky na "Ovládač" a dostal som ďalšie okno a v ňom som klikol ľavým tlačítkom myšky na "Aktualizovať ovládač". Týmto sa otvoril Sprievodca aktualizáciou hardvéru. Celé to vyzeralo podobne.
4) Pokračoval som klikom ľavým tlačítkom myšky na "Ďalej" a až tak som vlastne spustil vlastnú aktualizáciu.
Tu je viacej možností ako aktualizovať harvér. Buď skúsite automaticky lokalitu Windows update ( zväčša vám nepomôže) , alebo zadáte priamu cestu na "driver" ktorý potrebujete niekam na WEb stránkach, alebo niekde vo svojom počítači.
Postupne vysvetľovať každý krok by bola dlhá zlátanina. Vyskúšal som Windows update, ten nepomohol. Skúsil som nájsť niečo medzi Drivermi na svojom PC...ale nenašiel som to, respektíve som zabudol, kde som ten driver uložil. Tak som využil poslednú možnosť. a klikol som na ďalej.
5) Dostal so k tomuto oknu :
a zase klikol na "Ďalej"
6) Systém si sám vyhľadal aktualizáciu a začal ju obnovovať.
Potvrdením ľavým klikom myšky na "dokončiť" som "Potvrdil" a tak aj ukončil aktualizáciu. Po celom tomto procese som radšej PC reštartoval.
Týmto som mal istotu, že ovládače mám v poriadku a začínam všetko nastavovať od nuly.
Druhý krok : Nastavenie Zvukov a hlavne "Recording" ( nahrávanie zvukov a použitie mikrofónu )
1) Opäť som začal klikom na "reproduktor"
a znovu si otvoril " Upraviť vlastnosti zvuku", kde som si prekontroloval, či je všetko tak ako má byť.
Je jasne vidieť aké reproduktory používam ja a to je aj v nastavení. Samozrejme tých možností tam máte viac.
Nastavenie a pridelenie jednotlivých zariadení pre prehrávanie a nahrávanie zvuku vyzeralo nasledovne:
2) Všetko bolo ako má byť, tak som zase cez "Reproduktor" na lište klikol na "Otvoriť ovládanie hlasitosti"
Dostal som sa do tohoto okna :
V tomto okne som cez "Možnosti" a "Vlastnosti" otvoril ďalšie podmenu, v ktorom sa dajú vybrať a nastavovať jednotlivé zvuky a zariadenia.
3) Teraz mám zapnuté "Zariadenie zmiešavača" Realtek HD Audio output a "prehrávanie". Pre názornosť som klikol myškou na otvorenie okna, aby ste videli, aké sú tam ďalšie možnosti.
Tu sa chcem trochu zastaviť a upozorniť na takú zvláštnosť slovíčiek Output a Input, ktoré môžu niekoho popliesť.
Slovo "output" znamená výstup. Čiže všetky zvuky čo vychádzajú zo "Zariadenia zmiešavača Realtek HD Audio...OUTPUT ..sú na výstupe. Jedná sa o klasické "prehrávanie" zvukového záznamu.
Slovo "input" znamená vstup. Čiže všetky zvuky z tohoto zariadenia Relatek HD Audio INPUT budú vstupovať do zmiešavača. V skratke = klasické nahrávanie hovoru cez mikrofón, za predpokladu, že si "Mic volume" povolíte.
4) Teraz môžete v okne "ZOBRAZIŤ rôzne ovládače hlasitosti" zaškrtnúť taký typ reproduktorov, sluchátok, mikrofónu a iných zariadení spolu s PC čo používate a podľa toho čo všetko na nich dokážete nastavovať. Nemýliť si nastavovanie hlasitosti reproduktoru čo máte vedľa PC s týmto "Nastavením". (Aj keď navzájom majú vplyv na výslednú silu zvuku čo počujete. )
5) POZOR!
Toto je dôležité !
Windows a aj celý Realtek pracuje tak, že mu je jedno čo si Vy "zaškrtnete" v okne "Zobraziť tieto ovládače hlasitosti" a umožníte si nastaviť ručne rôzne hladiny intenzity zvukov priamo v PC. Všetky zariadenia, ktoré majú pracovať budú zapnuté, aj keď nebudete vidieť ich priamy ovládač , alebo tento bude vysvietený "šedou" neaktívnou farbou a nemôžete s ním manipulovať.!
Dôležité je práve to, čo v zobrazených ovládačoch dáte "Stlmiť" !
Až týmto povelom "Stlmiť" dané zariadenie deaktivujete a tak ho vypnete !!!
Toto je práve najčastejšia chyba, ktorej sa dopúšťame ( vrátane mňa), že si túto podstatnú vec neuvedomíme.
Vychádzame často stereotipne z nejakých starých návodov na nastavenie TS2ky....ako príklad uvádzam tento veľmi starý návod: TU , kde bolo ukázané, že v okne "Zobraziť tieto ovládače" mám mať začiarknuté len "microphone" a tým to je vyriešené.....
Lenže od tej doby uletelo veľa času a ovládače na zvuky Windows sa zmenili a TS2ka sa posunula na TS-3ku......
6 ) Ďalším krokom bolo nastavenie "Recording"...alebo nahrávania. Postup sa opakoval, len som zmenil "Zariadenie zmiešavača" na "Realtek HD Audio input". Dostal som sa do okna pre nastavenie nahrávania.
Všimnite si, že v "Zobraziť tieto ovládače hlasitosti" mám zaškrtnuté všetky možnosti. Napriek tomu na ďalšom snímku vidíte, že CD Volume, Mic Volume, Line Volume, ale aj Stereo Mix je v sivej farbe, akoby boli neaktívne a nedali sa nejako nastaviť.
Ale opäť POZOR !
Opak je pravdou. Oni aktívne sú, len ich Vy(ja ) nemôžete(em) ovládať. Jedine ich môžeme vypnúť a tak deaktivovať spôsobom na obrázku nižšie !!!
Často sa tento krok zamieňa s tým, že v "Zobraziť tieto ovládače hlasitosti" nezaškrtnete ( trebárs Stereo Mix ) a tým pádom Stereo Mix ani nevidíte v okne "Recording Control". Myslíte si, že takto ste vlastne "Stereo Mix" deaktivovali.
Ale chyba "Stereo Mix" sa takýmto spôsobom NEDEAKTIVUJETE nedekativujete, len si ho zneviditeľníte v okne "Recording control". "Stereo Mix" budete mať stále aktívny a Vy sa budete čudovať, prečo po TSKu všetci na Vás kričia, aby ste sa rýchlo odpojili, alebo aby ste si nastavili TSko, lebo v ňom robíte ozvenu. Vysvetelím prečo tomu tak je za malú chvíľu. !!!
Tretí krok: Zhrunutie problému Fraps nenahráva zvuk a TS-3ka mi robí Echo
Ak nezaškrtnete "Stlmiť" Stereo Mix tak ako na obrázku, stane sa Vám toto:
1) Po pripojení sa na TS-3ku budete preposielať hlasy všetkých čo k Vám prehovoria na jednom kanále TSka a tak spravíte neuveriteľnú ozvenu (ECHO ) a "bordel" na kanále
2) TS-3ka Vám síce nepôjde korektne, ale zato cez Fraps budete môcť nahrávať do Vášho videa zvuky zo záznamu *.ntrk.
3) Ak chcete správne komunikovať po TS-3ke a nevnášať do kanálu Vašu nechcenú ozvenu, tak musíte "stlmiť" Stereo Mix a tým ho deaktivovať. Mic Volume necháte aktívne a len si upravíte podľa seba Hlasitosť u "Recording".( mne tá stredová poloha vyhovuje a je dostatočne silná ). Teraz budete správne komunikovať po TS.3ke, ale ak budete chcieť FRapsom nahrávať "video" tak okrem Vašej komunikácii cez mikrofón nahráte len "nemohru".......
Toto bolo najdôležitejšie zistenie zo včerajšieho "laborovania" so zvukmi a "pátrania, kde je chyba" ...... zvyčajne medzi stoličkou a klávesnicou PC........:!!
Štvrtý krok: Nastavenie nahrávania Videa cez Fraps
Menu Frapsu je triviálne jednoduché. Nebudem ho popisovať. Jeden obrázok urobí viac.
Vidíte moje nastavenie. Netvrdím, že s nastavením "Detect best sound input " Vám to nebude nahrávať. Taktiež miesto, kde si chcete dané video uložiť si môžete zmeniť podľa Vami zadanej cesty. Podobne, ako si zvolíte "Video capture Hotkey" ( Záznamové tlačítko nahrávania známe z DVD ako REC ) tak ako vám vyhovuje.
Piaty krok : Nechcené výpadky "mikrofónu" a nefunguje nahrávanie zvuku pod Windows.
Medzi nebou, zemou a Windowsom, je nepísané pravidlo, že keď sa niečo môže pokašlať, tak sa Vám to pokašle. Určite sa stretnete s javom, že Vám "zničoho" nič naraz nebude fungovať "mikrofón" a kolegovia Vás na TSku nebudú počuť, hoci včera Vás počuli výborne.
Moja malá rada :
Najrýchlejšie otestujete či Vám mikrofón funguje, keď si cez Štart/Programy/Príslušenstvo/Zábava , kliknete na "Nahrávanie zvuku". Otvorí sa Vám malá Midi veža s červeným tlačítkom REC.
Na červené tlačítko kliknite myškou a tak zapnete nahrávanie zvuku. Prehovorte do mikrofónu a na "oscilátore" uvidíte, či Vám mikrofón moduluje a Vy "vysielate" do éteru.....
Po uložení súboru vo formáte *.waw si Váš blábol môžete prehrať , za predpokladu, že máte všetko v poriadku.
Mne včera večer po tom "zblbnutí" zvukov vo Windowse nešlo uložiť zvuk Waw, pre nejaký nedostatok miesta operačnej pamäte pre danú operáciu. Systém ma nabádal : Vypnite ďalšie aplikácie.
Jasná známka, že ovládač, alebo celé nastavenie zvukov vo Windows je v " PRD...LI" ....
Ak sa Vám nič nenahralo a mikrofón Vám nemoduluje ( na osilátore máte len čistú čiaru ) máte pár možností na zistenie chyby.
a) Skontrolujte, či máte mikrofón zapojený do PC, alebo do zdierok jedného z reproduktorov u PC k tomu určených.
b ) Skontrolujte či máte "zapnutú reproduktorovú súpravu ( Subvofer a dva malé reproduktory) v sieti.
c) Ak je a) a b ) v poriadku, prekontrolujte, či nemáte poškodenú šnúru k mikrofónu.
d) Ak je aj tam všetko v poriadku, otvorte cez "reproduktor" na lište "Otvoriť ovládanie hlasitosti". Cez Možnosti a Vlastnosti si otvorte okno Realtek HD Audio Input a prekontrolujte, či sa Vám mimovoľne v ovládaní "Recording" nestiahol zvuk na nulu :
Vyzerá to takto :
Prečo sa to stáva, na to Vám neviem odpovedať. Mne to niekdy robilo keď som si prepol čistú verziu 4.11.1ky na HSFX, alebo opačne. Možno je dôvodom toho "stiahnutia" na nulu nejaké väzba medzi mikrofónom a sluchátkom, nejaká mimovoľná chyba a tým aj obrana výstupného zosilovača....no skrátka.... Windows. Dôvod skutočne nepoznám.
Na Google som hľadal nejaké rady ohľadne Frapsu, ale našiel som k tomu pramálo. A keď niekto radil tak s riadnym dešpektom voči tomu čo sa pýtal na problém. Niečo viac som našiel TU
Snáď niekomu z Vás tento obsiahly návod a moja "skúsenosť na vlastných" chybách pomôže.
PS: Kto z Vás sa dočítal až sem...máte jeden môj virtuálny "zostrel a skalp" zdarma........Upravil Letka13_Colonel dňa 21-06-2013 22:27
parada hlavne ze to slape no a ja uz mam nove sluchatka tak je to taky ok
jsou pres cele usi coz mam nejradsi a za ty prachy http://www.alza.c...392116.htm