Joysticky
|
OREL_Erichos |
Pridané 02-01-2013 12:02
|

Administrátor

Príspevkov: 1720
Založený: 23.01.12
|
Zalozil som rovno nove vlakno lebo v tom predoslom o Trim boxe uz je vsetko mozne.
Chcem sa podelit o par skusenosti s joystickom Defender Cobra M5, mam ho este len od Vianoc ale myslim si ze uz som si zvykol, sudim podla toho ze som uz napriklad bez problemu ustal zopar divokych subojov v malej vyske bez padu do vyvrtky alebo vcera som bez problemu pristal na lietadlovej lodi so Seafirom vysoke méty že...
Prechadzal som z joya Thrustmaster M.16000 ktory je dost vyrazne iny, asi jedine v com sa podobaju je dlzka chodu paky ale to je asi vsetko, cobra je ovela maksia, ma uplne inak usporiadane tlacitka, zakladna paky (myslim ta kde si opierate spodok ruky) je vyssie asi o 2 cm ale zase urcite padne do ruky lepsie ako ta z thrustmastera a ma aj lepsi sklon atd.
Pri nastavovani v sturmovi som si vsimol jednu vec a to ze pri plnom vychyleni paky k sebe nejde ten stvorcek uplne na spodok, zistil som ze to nie je nastavenim ale mechanicky sa uz paka opiera asi o nieco vo vnutri, vyriesil som to kalibraciou priamo vo windowse a uz to chodi v plnych vychylkach aj v šturmovi. Ak mate nastavenie profilu joya take ako bolo v nasich navodoch, tak doporucujem malu zmenu:
- na kridielkach aj vyskovke žiadny filtering čize uplne vlavo, deathzone jeden ťuk
- na vyskovke rovnaky priebeh ako na kridielkach cize aj posledna hodnota na 100
Dalsia vec su spúšte, zdali sa mi vyriesene prakticky, ze jednou spustou mozes stlacit trochu a potom este viac a zopnes dalsiu spust, v praxi sa mi to ale neosvedcilo, lebo v zapale boja tu prvu polohu necitis. Ked vychadzam zo skutocneho pouzitia tak ten joy kopiruje paku zo Su-27 (z casti aj MiG-29) a na nom je ta vyklopitelna spust na odpal rakiet, pripadne odhod bomb a ta mala na kanon (suchar dalsie gulomety nema). Skusil som to teda namapovat tak že ta velka odklopitelna spust su u mna rakety, ta mala pod nou na ukazovak mam kanony, gulomety ovladam palcom na tom cervenom tlacitku vlavo a bomby oranžovym tlacitkom vpravo. Takto mi to funguje super, tu velku spust teda pouzivam malo a stale mozem paku joya drzat vsetkymi prstami. Do joya som uz aj nazrel, vo vnutri je velmi jednoduchy a naozaj ako stvoreny na upravy, nie je to ziadna kozmicka technologia ale ako zaklad si myslim bude fajn, vnutro casom vymenim a vsetko ostatne je super. Ta mäkkost mi sice na zaciatku trosku vadila ale uz som si zvykol, ked to porovnam s kamaratovym saitekom X52 po jeden az dvoch rokoch sporadickeho lietania tak je to narovnako ale ten saitek ma hrozny sklon paky, nedrzi tak na stole a bol za trojnasobnu cenu. Ked sa vam pokazi uz ho tak lahko neopravite, aj ked tí manici z ruska robia tu kovovu mechaniku do roznych joyov, maju zakladne modely pre cobru, saitek, logitech, thrustmaster.
Kto by mal zaujem o tu kovovu mechaniku, myslim tu lacnejsiu nech sa predbezne ozve, aby som to tohto roku s bratmi rusmi ktorých mame na Sliaci dohodol. Aj ked ak by nas bolo viac tak by ani balik postou nevysiel tak draho.
Napiste svoje dojmy dobre aj zle... |
|
|
|
OREL_Shifty |
Pridané 02-01-2013 13:40
|

Major

Príspevkov: 420
Založený: 31.03.12
|
Dík za info, já bych si rád v budoucnu zbastlil knypl, který bude v základně na podlaze, vím že to chvíli potrvá, ted mám Saitek ff, a jsem vcelku spokojenej, chtěl jsem z něj pak udělat dlouhou páku a mezitim si pořídit na lítání jinej, možná cobra? nevim. já si to lítání prostě radsši komplikuju a komplikuju |
|
|
|
OREL_Erichos |
Pridané 03-01-2013 11:33
|

Administrátor

|
Pri vcerajsich poletoch som po tomto nastaveni (samozrejme až po tej kalibracii) nejako casto padal do vyvrtky:
- na vyskovke rovnaky priebeh ako na kridielkach cize aj posledna hodnota na 100
takže som to zmenil naspäť na hodnotu 94. Potom som uz nepadal do vrtaku ale stale som aj tak padal vdaka presnej muske obyvatelov serveru, to ale s mojim joyom nema nič spolocne  |
|
|
|
OREL_Shifty |
Pridané 03-01-2013 13:02
|

Major

|
já mám zase problémy s výchylkou na pedálech, asi třeba změnit poťak, musím mít mírně sešlápnuto a to když přitáhnu na břicho, neseká dobrotu ( |
|
|
|
OREL_Erichos |
Pridané 04-01-2013 18:36
|

Administrátor

|
To je dost divne co pises Shifty, vravis ze sa ti vzajomne ovplyvnuju dve rozne zariadenia??? Ked pritiahnes neurobi nahodou tvoj joy aj nechcenu vychylku krideliek ktoru potom zrovnavas pedalmi? Naozaj nevidim spojitost medzi joystickom a pedalmi, iba tu ze obe su zvycajne vopchane do USB portov pocitaca. Skus to popisat podrobnejsie ak s tym chces pomoct. |
|
|
|
OREL_Shifty |
Pridané 05-01-2013 08:47
|

Major

|
Nenen, to jsi mě blbě pochopil, problém je pouze v pedálech, vyšumělý poták, ale já bych to přikládal spíš konstrukci tech dvojkových pedálý od Bigjoea, ty poslední jsou na tom určitě lépe, ale létat se s tím dá. |
|
|
|
OREL_Erichos |
Pridané 05-01-2013 11:42
|

Administrátor

|
OREL_Shifty napísal:
já mám zase problémy s výchylkou na pedálech, asi třeba změnit poťak, musím mít mírně sešlápnuto a to když přitáhnu na břicho, neseká dobrotu  (
Uz chapem ze to nema spojitost, proste treba vymenit potenciometer, dalsich 100 bodov pre Hall senzor, je to lacne a je to naveky, sa divim ze to vobec vyrabaju, dnes take veci nikto nechce predsa, musi to byt drahe a musi sa to pravidelne kazit aby obchod prekvital... |
|
|
|
OREL_Shifty |
Pridané 05-01-2013 12:02
|

Major

|
to víš, tenkrát jsem po pedálech od Joea sáhl, i když to nebyla laciná záležitost.( te´d bych šel radši do tech lavočkinů, škoda. Bez pedálů by mě to ale už nebavilo. stejně tak bez plynovky. |
|
|
|
OREL_Erichos |
Pridané 05-01-2013 13:55
|

Administrátor

|
Neviem v akom rozsahu myslim uhlov ten potenciometer pracuje ale urcite by sa pri troske zrucnosti dal nahradit hallom, ja mam predpripravene napriklad toto a ak nepotrebujem viac ako 180 stupnov tak nahradzam postupne vsetky potaky: |
|
|
|
OREL_Chirurg |
Pridané 16-01-2013 21:29
|

Rotný

Príspevkov: 36
Založený: 05.01.13
|
Prave som rozobral joy. Mal som zblbnutu smerovku, stale bola vychylena do prava. myslim, ze je nieco s potenciometrom. Aky typ potenciometra by ste mi doporucili ?? je tam 50 k alebo 100 k ??
Joy je Logitech estreme 3D pro
Dik |
|
|
|
OREL_Ninos |
Pridané 17-01-2013 11:33
|

Hlavný administrátor

Príspevkov: 951
Založený: 19.01.12
|
Pozri čo je na tom pôvodnom, ak nič tak kúp 100k. Ja som dával na pedále aj 500k a fungovalo to bez problémov.
"Sto rán na cudzí chrbát nie je veľa. "
|
|
|
|
OREL_Shifty |
Pridané 17-01-2013 16:45
|

Major

|
pokud by si někdo chtěl zřídit něco reálnějšího:
http://www.simpar...rds/ME_109
Zlúčené na January 17 2013 16:54:22:
nebo snad P-47 ) to už je mazec
http://www.checks...mp;page=37
Upravil OREL_Shifty dňa 17-01-2013 16:54
|
|
|
|
OREL_Erichos |
Pridané 17-01-2013 17:43
|

Administrátor

|
CHIRURG napísal:
Prave som rozobral joy. Mal som zblbnutu smerovku, stale bola vychylena do prava. myslim, ze je nieco s potenciometrom. Aky typ potenciometra by ste mi doporucili ?? je tam 50 k alebo 100 k ??
Joy je Logitech estreme 3D pro
Dik
Je tam 50k a viac ako 100k by tam nemalo byť, ale či zoženieš taký trimer a takeho tvaru tak to teda neviem, skor asi nie ale veľa šťastia. Potom nezabudni joy cez windows nakalibrovať.
Zlúčené na January 23 2013 10:50:20:
Asi po mesiaci pouzivania joysticku Defender Cobra M5 môžem povedať že na joy som si zvykol a lieta sa s nim dobre a hlavne velmi presne. Presne napriek tomu, že od zaciatku som mal pocit že ma v strednej polohe vôlu ale cez to vsetko sa to pri lietani vobec neprejavovalo. Cital som ruske fora venovane tomuto joyu kde jeden dotycny nan nadaval a zvazoval ze ho rozbije o stenu a kupi si Thrustmaster T16000M, pretoze mu Cobra vraj vrzga a je strasne mäkká a proste na figu. Potom mu jeden evidentne fundovany pisatel napisal porovnanie tychto dvoch joystickov, ktore ma celkom zaujalo. Takze hlavny rozdiel je v tom, že Thrustmaster ma analogove hall senzory a cobra digitalne, co v tejto cenovej relácii nema ziadny joy. A z tohoto prameni aj to, že moj joy ma volu v strede ale lietaniu to vobec nevadi. Totizto analogovy hall je tiež presny ale ked sa vybije plastovy mechanizmus joya tak aj ten hall zacne mat vlastnosti zle a to dokonca horsie ako opotrebovany potenciometer. Toto mozem potvrdit aj na mojom thrustmasteri, zacal v strede poskakovat asi po pol roku pouzivania, najprv trochu a potom viac, musel som zväčšovat mrtvu zonu v nastaveni. Na cobre je to inak, konstrukcia digitalneho hallu (presnejsie magnetic rotary encoder) je uplne ina a aj ked ma plastovy mechanizmus joya vole tak na presnost lietania to nema ziadny vplyv. Je to zvlastne ale je to tak. Pokial by ste ale videli v reze usporiadanie digitalneho hallu tak by vam to bolo zrejmejšie. Na makkost pruziny som si uz zvykol, akurat mi trochu vadi obcasne "asi zaškripanie" niektorej z pruzin, mozno by bolo treba namazat... zatial ale radšej mažem seba a potom to uz nepocujem 
Tlacitka pouzivam len v tom jednom rezime, tie dalsie dva rezimy (pomocou posuvneho prepinaca) mi netreba. Kazdopadne treba nieco miesto plynu si myslim ale to uz je na kazdom zvlast. Kvalitu smeroveho riadenia neviem zhodnotit lebo to nepouzivam kedze mam pedale.
Celkovo si myslim, že za cenu 47€ je to skvely joystick s vynikajucou elektronikou, a hlavne je to skvela platforma na dalsie upravy (pre tych sikovnejsich).
Upravil OREL_Erichos dňa 23-01-2013 10:50
|
|
|
|
OREL_Shifty |
Pridané 23-01-2013 11:39
|

Major

|
Díky za info, já mám asi 3 roky Saitek EVO FF, musím říct, že jsem si na něj zvykl, taky je jemný v ovládání, díky FF ale 2-3 hodinky jsou znát. stejně i ten quadrant od saiteku je zatím ok, taky 3 roky. Jediný problém s joyem je jeho základna, má tendence se zvedat, řeším to tackit plastelinou, pak je to ok, ale po 2.5 hod letu, jak hřeje FF, se joy odlepí v tu nejméně vhodnou chvilku, ale už to řeším, koupím si dvoustovky krováky a naperu joy do stolu )uaa |
|
|
|
OREL_Erichos |
Pridané 10-02-2013 18:14
|

Administrátor

|
OREL_Ninos napísal:
Pozri čo je na tom pôvodnom, ak nič tak kúp 100k. Ja som dával na pedále aj 500k a fungovalo to bez problémov.
Podstatne je aku velku potenciometricku drahu toho potaku si vyuzil, moznoze prave len menej ako 100k a teda to bolo OK. Problem moze byt aj opacny ze tam das 50k ale vyuzijes polovicu jeho drahy cize a teda mozno len 20k, v tomto pripade treba radsej viac. Preto udavaju rozsah 10k az 100k. Naj istejsie je to vyskusat a podla toho upravit. |
|
|
|
sr-warrior |
Pridané 24-02-2013 10:24
|

Poručík

Príspevkov: 65
Založený: 17.01.13
|
Zdar pani. V dohladnej dobe planujem kupiť Saitek X52 Pro pravdepodobne aj s pedalmi.. Máte nejake skusenosti ? Oplati sa mi do toho ist abo je nejaka adekvatna nahrada za rozumnu cenu Dik za odpovede |
|
|
|
OREL_Erichos |
Pridané 24-02-2013 16:18
|

Administrátor

|
Ohladne toho Saiteku najdes kopu informacii na fore SVK napriklad. Skusal som ho len u kamarata, joy je dost makky ale to by nevadilo, hlavne mi nesedel sklon rukoväte a nemam dobre sksuenosti s centralnou pruzinou, kazdopadne ma skvelu plynovku, tu chvali kazdy, ked joy po par rokoch vyhodia tak plynovku si kazdy nechava. Urcite je to o zvyku, ale od kedy mam Cobru za necelych 50€ tak by som 120 za X52 nedal. Na druhu stranu ja uz plynovku nepotrebujem lebo som si vsetky páčky urobil sam, pedale tiež. Saitekove pedale som neskusal takze neviem, no viem ze to vsetko robia z umelej hmoty a z potenciometrami, cize rataj s tym ze po dvoch rokoch budes kupovat nanovo. Plynovka je teraz celkom dobra od Gametrix Engine Control a ma hall senzor a nie poťák, cena je tiež v pohode. Myslim si že ako doplnok ku Defender CobraM5 super riešenie.
Vsetko je to samozrejme o tom kolko mas na to penazi...a tiež kazdemu pasuje niečo ine.
Ja som mal zatial klasicky joy Logitech 3D Extreme, musim povedat že bol skvely, samozrejme mu casom odisli poťaky a nedaju sa vymeniť, inac ergonomia tlacitka stabilita na stole, fakt dobry joy. Potom som mal Saitek CyborgX, otrasne, najhorsie co moze byt, poruchovy, no skoda reči, sama reklamacia a joy ma vole ako svina, nedoporucujem. Dalsi bol Thrustmaster T16000, pomerne velky, prilis silna pruzina, najprv velmi presny, ma hall senzor ale analogovy cize ked sa za pol roka vybila plastova mechanika tak robil rovnake hluposti ako joy s poťákmi. Teraz mam Cobru, ta ma digitalne hally, cize aj ked ma mechanika vole tak na presnost lietania to nema vplyv, treba k nemu ale plynovku, ta priamo na nom moc prakticka nie je, ale tlacitok je dostatok, joy je makky, sklon do ruky prijemny, ma ocelovu zakladnu takze je velmi stabilny. Dalsie dve ruske firmy naň robia upgrade na vymenu mechaniky za kovovu, to aj bude asi potrebne do roka a do dna. Potom by uz asi naozaj mohol byt naveky.
Na kazdy z nich si aj tak treba zvyknut.
Letu zdar. |
|
|
|
sr-warrior |
Pridané 24-02-2013 16:26
|

Poručík

|
Dakujem za nazor ale ako pozeram aj ako vravel ninos tak cobru stiahli z predaja... zatial lietam zo Saitek Cyborg Evo mam ho uz od strednej to je uz pekných 6 az ne viac rokov a zacina sa to na nom dost prejavovat (Vola v neutralnej polohe zatal nie moc ale obcas to pocitim hlavne ked potrebujem, presnu strelbu napr na pozemne ciele) zato zvazujem kupunoveho |
|
|
|
OREL_Erichos |
Pridané 24-02-2013 16:39
|

Administrátor

|
Cyborg Evo bol skvely joy, fakt nadčasovy, prave CyborgX ho mal nahradit ale to je proste nepodarok, nuž na tvojom EVO skus aspon prestrieknut poťáky, vycistit a namazat co sa da a uvidis ci to aspon trosku pomoze. Na druhu stranu ako novy uz nikdy nebude, to je jasne.
Cobra je vypredana to som si tiež vsimol, chvalabohu ja som to stihol  |
|
|
|
sr-warrior |
Pridané 24-02-2013 16:49
|

Poručík

|
to sa na nom robi pravidelne holt uz je v dochodkovom veku vediet zohnat iba plynovu paku z X52 tak by som rozmýšlal ze zas kupim evo už som na neho proste zvyknuty |
|
|